POTEPUH
PORCIJUNKULOVO – SVJETSKI, A NAŠE!  [PHOTO]

PORCIJUNKULOVO – SVJETSKI, A NAŠE! [PHOTO]

1
177
0
Subota, 29 srpanj 2017
manifestacija

Čakovec će ove godine srušiti sve rekorde u posjećenosti. Ovogodišnje 53. izdanje “Čakovečkog proščenja” PORCIJUNKULOVO, je moramo primijetiti fantastično organizirano. Konačno se iskoristio prostor starog jezera gdje se održavaju koncerti (Halid Bešlić, Prljavo kazalište, Petar Grašo, Danijela Martinović i slavonski slavuj Miroslav Škoro). Uz sve to, nikad više izlagača, kafići su prepuni, obiteljske slike na svakom koraku. Za svakoga se nađe ponešto, od američkih krafni, međimurskih langoša, drveni ručni rad, dvorci na napuhavanje za djecu, party večeri za mladež.

Grad Zrinskih će u ovih nekoliko dana prema procjenama posjetiti više od 300,000 ljudi, Aloooo Ejjjj …Tristo hiljada ljudi….Pa jedan Split broji 180,000 ljudi, dakle Split puta dva. Svaka čast svima na organizaciji. Bitno je usavršavati se svake godine, ponuditi nešto novo. U špici ljeta kad svi idu na more, mi u kontinentalni dio dofuramo 1/13 građana Republike Hrvatske. Sve pozivamo da posjete ovu prekrasnu manifestaciju jer se ima stvarno što vidjeti. Mislimo čak da i “Međimurski jal” ne može ništa reći za ovogodišnje Porcijunkulovo! Naravno da kišobrani nisu izmišljeni u Čakovcu, ali nekako smo ih prisvojili te tome dodali naš Međimurski štih. Možemo samo reći, PORCIJUNKULOVO – SVJETSKI, A NAŠE!

ODAKLE IME PORCIJUNKULOVO?

Porcijunkulovo je svjetovna manifestacija koja se od 1964. nastavlja na vjersku koja se svake godine 2. kolovoza održava u Čakovcu, a poznata je kao čakovečko proštenje. Naime, tada se slavi blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula koja je zaštitnica cijelog Franjevačkog reda.

Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Pa je tako nastala i manifestacija “Porcijunkolovo”. Teško za izgovoriti, ali vrijedno za vidjeti!

U galeriji možete vidjeti nekoliko fotografije sa subotnjeg prijepodneva na “Porcijunkulovo 2017.” [Naslovna slika: M.N.]

FOTOGALERIJA: https://potepuh.hr/photo/porcijunkolovo-2017/  

share

Odgovori