KORISNIČKA PODRŠKA: +385 (98) 131 2364       info@potepuh.hr   

TOP 10 - Najromantičnije destinacije

Za sve one koji ovo ljeto ne namjeravaju provoditi na prenapučenim plažama i popularnim turističkim atrakcijama, nudimo popis deset najromantičnijih gradova svijeta. Svoju partnericu ili partnera iznenadite putovanjem na jednu od sljedećih lokacija:

1. Venecija
Ako posjećujete Veneciju, oprostite se od standardnih prometnica ili gužvi na cestama, tamo ćete putovati gondolom. Jedna od najupečatljivijih karakteristika grada jesu njegovi kanali. Vožnju gondolom i razgledavanje renesansne, gotičke ili barokne arhitekture, definitivno morate doživjeti sa osobom koju volite. Nemojte propustiti otok Murano koji je poznat po proizvodnji stakla i Opernu kuću La Fenice.

2. Pariz
Francuska prijestolnica poznata je i kao grad zaljubljenih. Tamo ne smijete propustiti romantičnu šetnju uz Seinu, zadivljujuće vrtove u Jardin du Luxembourg ili dvorcu Versailles, te prisno ispijanje kave u autentičnim gradskim kavanama. Izuzev navedenog, građevina s koje vidite da je zemlja okruga, Eiffelov toranj, svim zaljubljenim parovima daje osjećaj kao da je njihova ljubav najmoćnija i najveća na svijetu. Uz navedeno nemojte propustiti: poznate svjetske umjetnine u Louvreu, crkvu Notre-Dame.

3. Lisabon
Glavni grad Portugala slovi kao romantična metropola okružena sa sedam brežuljaka u čijoj dolini teče rijeka Tejo, dok se na drugoj strani nalazi izlaz na Atlantski ocean. Iako je u 17. stoljeću pretrpio veliki potres i plimni val, Lisabon je prepun maurske, secesijske i moderne arhitekture. Ako se nađete tamo ne smijete zaobići toranj Belem, obrambenu utvrdu koja svojim zadnjem podsjeća na činjenicu da je Portugal u prošlosti bio jedna od najjačih i najbogatijih zemalja u Europi.

4. New York
Iako smo navikli da se New York prikazuje kao velegrad pun užurbanih ljudi i gužvi na cestama, svejedno je na glasu kao jedan od gradova koje zaljubljeni parovi moraju posjetiti. Na glasu najromantičnijih je šetnja preko Brookynskog mosta odakle se mogu vidjeti spektakularne vizure grada i piknik u Central parku, koji je površinom veći od Monaka.

Ljubiteljima kulture New York pruža cijeli spektar muzeja, izložbi, kazališnih predstava i noćnog života. Osim navedenog, New York je i shopping meka za sve one koji imaju potrebu olakšati svoj novčanik.

5. Edinburgh
Drugi po veličini grad Škotske, odmah iza Glasgowa, Edinburgh se često naziva i “Atenom sjevera”. U gradu postoji više od četiri tisuće zaštićenih spomenika, a djelovi grada su uvršteni u UNESCO-v popis svjetske baštine. Parovi koji posjećuju Edinburgh moraju se popeti na vidikovac Calton Hill, razgledati grad s vrha Arthur Seata u parku Holyrood, ili razgledati bivšu britansku kraljevsku jahtu “Britanniju” koja stoji usidrena u edinburškoj luci.

 

6. Prag
Prijestolnica Češke, poznata i kao grad piva, pravi je grad za sve koji su ljubitelji dobre hrane, ispijanja kave po kavanama ili noćnog života. Slično kao i Lisabon, smješten je na sedam brežuljaka, dok gradom teče rijeka Vltava. Kao termin putovanja predlažemo proljeće ili jesen, a kao nezaobilazne lokacije astronomski sat koji se nalazi na Staroj gradskoj vijećnici, Židovsku četvrt i dvorak Vyšehrad koji se nalazi na litici iznad rijeke Vltave.

7. Buenos Aires
U glavnom gradu Argentine zaplešite tango sa voljenom osobom. Ples koji je nastao u siromašnim djelovima grada stekao je svjetsku slavu i slovi kao ples koji pršti emocijama. Mnogi klubovi i kafići nude cjelonoćnu zabavu uz zvuk i korake tanga. Osim plesa, grad je poznat po svojim muzejima. Mnoge simpatične lokacije nalaze se i u ulici Calle Florida poznatoj po argentinskim umjetnicima i kao centru pop arta koji je u Argentini bio aktivan 1960ih i ’70ih godina.

8. Istanbul
U zadnje vrijeme popularizirana radi turskih sapunica koje se prikazuju na našim tv ekranima, glavni je grad Istambul poznat kao mjesto sudara dvaju velikih kultura, europske i azijske. Kroz povijest je tri puta mijenjao ime (Carigrad, Konstantinopol, Istanbul). Zaljubljeni često odlaze na vožnju Bosporom na kojoj možete vidjeti stare drvene kuće uz obalu. Ne smijete propustiti ni tržnice na kojima se nalazi sve i svašta.

9. Amsterdam
Gradić koji se počeo razvijati u 13. stoljeću, prvenstveno je bio maleno ribarsko selo. Danas je Amsterdam jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, a često ga se uspoređuje s Venecijom na koju podsjeća svojim kanalima. Od brojnih muzeja izdvojili bismo Rembrandtovu kuću koja je pretvorena u muzej i muzej posvećen Van Goghu gdje čuvaju najveću njegovu zbirku radova.

10. San Francisco
Iako je poznat po brojnim potresima koji često znaju zatresti stanovnike, San Francisco je poznat i kao grad zaljubljenih. Iako veličinom spada u kategoriju velikih gradova, ako hodate po San Franciscu uvijek ćete imati osjećaj da hodate ulicama nekog malog gradića. Odvezite se brodićem preko zaljeva do Oaklanda ili prošećite jednim od napoznatijih mostova na svijetu – Golden Gate-u.