Kako bi imali odgovore iz prve ruke, odlučili smo odgovoriti na neka pitanja koja najčešće zanimaju naše putnike. Pročitajte, provjerite, a ako Vas još nešto dodatno zanima, uvijek nam se možete obratiti na službeni e-mail 24/7.

Jel moguće da je tako jeftino?

Naša agencija nudi samo putovanja koja sami organiziramo. Nema posrednika, dodatnih troškova, raznoraznih managera i uhljeba. „Ma kako je to moguće“, „Kaj si ti lud/a?“, „To je sigurno prevara…“. Da, da, stalno čujemo ovakve izjave i čuđenja pa smo stoga odlučili objasniti koji je smisao i poanta Potepuh agencije. Prije svega, agencije poput naše ne postoje radi profita i visokog biznisa, nego radi lakšeg i jeftinijeg putovanja za mase. 

Da pređemo na stvar, putovanja radimo isključivo kako bi ljudi putovali što više i vidjeli te posjetili što više lokacija za malo novca, i to zahvaljujući jednom od temelja ekonomije i trgovine – popusta na količinu. Uvijek će vas ispasti skuplje ako idete na putovanje sami ili s nekoliko prijatelja, no kada vas dođe horda, cijene iz interesa spuštaju svi i to je normalna poslovna doktrina svih turističkih agencija. Osim toga, ima nešto i u sposobnosti, znanju, iskustvu, snalažljivosti, entuzijazmu, poslovanju gotovo bez marže i sličnim sitnicama. Život nije jednostavan.

Što trebate znati kada je u pitanju sigurnost (novac, dragocjenosti)?

Preporuka je nositi novac na putovanje u za to predviđenom pojasu za novac, maloj torbici uz tijelo i slično. a kreditne kartice i dokumente rasporediti na više različitih mjesta. Nadalje uputno je imati fotokopije svih važnijih dokumenata odvojene pritom od originala, naravno. Budući da niti jedan hotel u svijetu ne preuzima odgovornost za novac i dragocjenosti ostavljene u vašoj hotelskoj sobi, preporučamo vam najam sefa u hotelu.

Je li isplativije promijeniti valutu u zemlji destinacije ili prije putovanja?

U pravilu je isplativije promijeniti novac u valute zemalja u koje putujete prije početka putovanja u našim bankama ili mjenjačnicama. Pravilo je da inozemne mjenjačnice i banke uzimaju znatno veće postotke provizije od onih uobičajenih u našoj zemlji. Izbjegavajte velike novčanice od npr. 200 ili 500 €: Biti će ih vrlo teško usitniti, a nerijetko ih je moguće razmijeniti samo u bankama, dok ih dobar dio trgovina uopće ne prima. Iako je plaćanje kreditnim karticama u europskim zemljama vrlo rašireno, preporučujemo u svakom slučaju imati i nešto gotovog novca u valuti zemlje u koju putujete.

Što moram znati o putnim dokumentima i vizama?

Prije početka putovanja provjerite valjanost vaših putnih dokumenata. Za neke destinacije je potrebna viza. Putolovac vrši uslugu pribavljanje viza, uz doplatu, ali nije odgovoran za nedobivanje vize za željenu destinaciju.

Kako sve to izgleda na putovanjima?

Vrlo jednostavno. Nakon što smo zaključili da je moguće putovati dugo i kvalitetno za nisku cijenu i kako bi se kolokvijalno reklo „za male pare“, te da nitko nije lud i da nismo prevaranti, sjednemo svi skupa u autobus, kombi, avion, brod. Uputimo se, puno hodamo, malo spavamo (kako tko želi), nema presinga i „moranja“, sve je podložno dogovoru. Osim (!), naravno, polazaka i jedino se ne tolerira kašnjenje.

Spava se u smještajima koji nisu hoteli s pet, sedam ili 25 zvjezdica, ali se spava u takvim hostelima (da, s „nepoznatim“ ljudima u sobama ako treba), apartmanima ili stanovima. Ponekad i u busevima, kako tko voli. Velikih troškova nema, od hrane je uglavnom uvijek uključen doručak (ako ne piše drugačije u programu), dok se za drugo treba snaći i jedini troškovi mimo navedenog su život na putovanju, karte za muzeje ili nogometne tekme te fakultative koje uvijek nudimo svim putnicima i prije i za vrijeme tura. Samo opušteno i pozitivno!

Mogu li ići maloljetne osobe?

Naravno. Ali, uz pismeno dopuštenje roditelja ili uz njih ili nekog tko će im biti pratnja. Dobri smo ljudi, ali imamo puno posla i ne stignemo paziti i posvetiti se do kraja svakom putniku, premda nam je to zaista najveći interes i trudimo se da tako bude uvijek. Svi su dobrodošli, samo neka se putuje!

Kakva su iskustva?

Prosudite sami. Pitajte nas, pitajte naše putnike i čitajte objektivne recenzije , pratite nas na Facebooku i Instagramu. Gledajte slike. Uživajte i pridružite nam se kad budete mogli. Mi smo tu za vas, potepanje nam je u krvi i zaraženi smo njime do te mjere da ne možemo spavati od uzbuđenja danima prije, za vrijeme, a ponekad i poslije nekog fantastičnog putovanja.

Koliko je sigurno?

Isto kao i putovanja koja koštaju tri do pet puta više. Jer, cijena nije, nikad nije bila, niti će ikada biti mjerilo kvalitete, a u svijetu to znaju pa je primjerice singapurski štand imena „Hong Kong“ koji na cesti prodaje pečenu piletinu s rižom dobio prestižnu „zvjezdicu“ prestižnog francuskog Michelina. A tko zna o hrani više nego Francuzi? Svima se može svašta dogoditi, no to ne ovisi o smještaju, hrani, prijevozu, organizaciji putovanja i stručnom vodstvu – a to je, uz nezaboravno iskustvo, prijateljstvo i topao odnos – ono što mi nudimo. Uz naravno sva po zakonu propisana osiguranja.

Uglavnom, puno zabave, avantura i nezaboravnih uspomena očekuje Vas na potepanju s Potepuhom!