Međimurje kak si lepo zeleno“ – slikoviti naslov domaće pjesme Međimurskog autora Mirka Švende Žige, koja najbolje opisuje Hrvatski vrt na sjeveru “Lijepe naše”,  smješteno između rijeke Mure i Drave.

Turistička agencija “Potepuh” specijalizirala se za razgled najsjevernije županije tzv. “zelenog raja” pod nazivom Upoznaj Međimurje.

U ponudi je izlet “UPOZNAJ MEĐIMURJE” kroz koji ćete upoznati prekrasno gornje Međimurje od Štrigove, mjesta gdje se spaja nebo i zemlja do Čakovca u kojem ćete vidjeti Stari grad obitelji Zrinskih pa sve do međimurskih ravnica i donjeg Međimurja, uz prekrasno rekreacijsko šetalište “Marina” i najveće akumulacijsko jezero u RH, Donja Dubrava.

Pogled na Mađerking breg | Photo by Terca art

Mnogobrojno nagrađivani, maleni površinom, ali beskrajno veliki dušom, Međimurski kraj posjeduje brojne prirodne i kulturne vrednote koje obogaćuju ovu najmanju županiju u Hrvatskoj. Krenuti ćemo od gornjeg Međimurja kojeg karakteriziraju mnogobrojni vinogradi i privatni vinski podrumi gdje ćemo degustirati razne vrsta vina koja su jedna od najnagrađivanijih sorti na svijetu uz nezaobilaznu bogatu, domaću mesnu platu.

Potom ćemo krenuti do najsjevernije točke Hrvatske – Žabnika, koji je dio Svetog Martina na Muri te se može nazvati najbogatijim turističkim središtem od svih krajnjih točaka Lijepe Naše. Žabnik se nalazi na zaštićenom području rijeke Mure i nudi pregršt zanimljivosti za zainteresirane turiste. Ovdje se nalazi i Ekomuzej koji uključuje plutajući Mlin na Muri gdje ćete se upoznati s poviješću mlinarenja, Mlinarska hiža s etnološkom zbirkom gdje se možete pogostiti međimurskim specijalitetima i mnogo drugih zanimljivosti koje će nam dati dašak atmosfere koja je bila prisutna davnih vremena.

Nešto dalje prema slovenskoj granici smjestila se Štrigova, mjesto gdje se spaja nebo i zemlja te mjesto koje karakteriziraju dvije prekrasne crkve koje datiraju iz 17 st. i 18. st., Crkva Svete Marije Magdalene i Crkva Svetog Jeronima koja je prepoznatljiva po svoja dva tornja i unutrašnjosti, oslikana freskama poznatog slikara Ivana Rangera. Ako ste ljubitelj prirode i životinja, ovaj dio našeg  putovanja će Vas oduševiti uz posjet obližnje farme jelena i muflona, te netaknute prirode u Železnoj gori koja je također poznata i po brojnim „kletima“, vinskim podrumima i kušaonama vina koje ćemo isprobati.

Prekrasan vidikovac Mađerkin breg u Robadju, nekad poznat samo stanovnicima obližnjih mjesta, postaje naša glavna destinacija koju ćemo nadalje istražiti. Prekrasan pogled koji se pruža s ovog vidikovca na susjedne države je neprocjenjiv, a prava je atrakcija za sve ljubitelje rižinog polja u Aziji. Naravno, ovdje je riječ o savršeno usklađenim vinogradima, ali draž ostaje jednaka.

Međimurska rižina polja | Photo by Terca art

Uz mnogobrojna bogatstva koja se vežu uz Međimurje valja spomenuti i rude koje su u povijesti ovoga kraja bile od izrazite važnosti. U mjestu Peklenica nalazi se (neslužbeno) prvo naftno polje u svijetu, još od davne 1856. godina. Na tom su području najpoznatija bila dva ležišta nafte – Singerovo polje i Rakyjev brijeg. Stručnjak dr. E. Böhm procijenio je tada da nafta dolazi iz dubljih slojeva. Industrijalac Wilhelm Singer iz Beča, bušiti je počeo 1895. godine i u kratkom roku izbušio čak 31 bušotinu. Prva je prodrla do 491 metra dubine, a druga do 509. Sam Singer hvalio se da je kvaliteta selničke nafte prvorazredna, što je potkrijepio udjelima benzina, petroleja, teškog ulja, parafina i koksa. Nafta je, isticao je, bila takve kvalitete da se čak i u neprerađenom stanju mogla koristiti kao pogonsko gorivo za dizelske motore. Bušotina broj 5 spustila se do čak 788 metara, a plin i nafta nađeni su već na 138. metru. U Peklenici je uređen spomen-park s drvenom trojkom, kako se naziva drveni toranj s tri stupa, a na ulaznoj tabli piše: “Prirodni naftni izvori – 1856. Prvo naftno polje na svijetu”.

Peklenica – spomen park | Photo by ekomuzejmura.com

Što se donjeg Međimurja tiče, nemoguće je ne zamijetiti nizine i gusto naseljena mjesta između kojih se isprepliću mnogobrojna polja i obradive površine na kojima se sade biljne kulture karakteristične za ovaj dio Hrvatske poput: krumpira, kukuruza, pšenice, suncokreta… Prvo ćemo posjetiti Prelog, grad koji leži uz rijeku Dravu. Šetati ćemo nezaobilaznom šetnicom pod nazivom “Marina” koja se pruža duž najvećeg akumulacijskog jezera u Hrvatskoj te je vrlo popularno rekreativno mjesto za obližnje lokalno stvanovništvo. Također na Marini možemo odahnuti uz aktivnosti poput ribolova, plovidbe, trčanja, šetanja, letenje zmajem iznad Preloga i mnogih drugih.

Šetnica Marina, Prelog

Za prave avanturiste na našem putovanju uz niži tok rijeke Drave u Donjem Vidovcu baciti ćemo se u potragu za zlatom, odnosno tragati za zlatom koje se nalazi u rijeci Dravi. Nakon sretne ili nesretne potrage za zlatom, posjetiti ćemo rodnu kuću Dr. Rudolfa Steinera jednog od genija početka 20. stoljeća, koji je ostvario jedan od najdubljih utisaka u području cjelog ljudskog roda, a detalje o njemu saznati ćemo u njegovoj rodnoj kući nedaleko centra, u Donjem Kraljevcu. Centar i kulturno – povijesno središte Međimurja je dakako Čakovec. Čakovec je rodno mjesto mnogih poznatih osoba, a valja spomenuti nogometaše i bivše reprezentativce Roberta Jarnija i Dražena Ladića, nekadašnjeg teniskog asa Franju Punčeca i gimnastičara Filipa Udea. Svoj obol bogatom međimurskom glazbenom izričaju dali su Vinko Žganec, Josip Štolcer Slavenski, a u novije doba Teta Liza, Lidija Bajuk, Evelin Novak, Armando Puklavec, Žiga Međimurski, Boris Leiner. Tu su i poznati umjetnici Lujo Bezeredi, Ladislav Kralj Međimurec i mnogi drugi. Vjerujemo da ste za većinu njih čuli, a sad znate i da su na svijet došli baš u Međimurju.

Letenje zmajem, RODE – Prelog

Na kraju našeg razgleda, nezaobilazno je da posjetimo povijesni kompleks grada Čakovca koji se najviše veže uz obitelj Zrinski i Frankopan čiji je dvorac nedavno rekonstruiran u muzej te se nalazi u centru grada okružen prekrasnim parkom koji će nam poslužiti kao rekreativni prostor za šetnju, ali i odmor uz fontanu ili igru na dječjem igralištu.

Tu ćemo završiti našeg razgled prekrasnog Međimurja uz kapljicu dobrog vina!


Upite za individualne ili grupne izlete šaljite na e-mail: info@potepuh.hr